În acest articol, ne vom uita la unele dintre cele mai populare diete de astăzi. Dar de acum înainte este important să menționăm că nu există „cea mai bună” și „cea mai proastă” dietă. Totul tine de echilibrul caloric. Cea mai potrivita dieta este cea care îți permite sa o urmezi o perioada îndelungată de timp si in același timp sa construiești o relație sănătoasă cu alimentația.
Desigur, fiecare dietă are argumentele sale pro și contra, dar cel mai important lucru pentru fiecare dintre ele este să obținem nutrienții de care avem nevoie pentru sănătate și longevitate.
Dieta mediteraneeană
După cum sugerează și numele, a devenit popular în jurul anilor 1960 și a fost construit pe meniul zilnic al oamenilor din țările mediteraneene (în principal Grecia și Italia). Motivul interesului este ratele scăzute pe cap de locuitor ale bolilor cardiovasculare, în comparație cu alte părți ale Europei și Americii.
Conține în principal legume, fructe, cereale integrale, pește, carne de pasăre, ouă și cantități mici de produse lactate și carne roșie.
Dieta este bogată în acizi grași esențiali precum Omega 3 și Omega 6, care sunt foarte importanți pentru sănătatea noastră.
Omega 3, sau acidul eicosapentaenoic (EPA), îmbunătățește funcția inimii și a creierului, precum și acționează ca un antidepresiv.
Paleo
Această dietă este construită pe credințele despre ceea ce mânca omul paleolitic. De aici vine denumirea dietei. Accentul său principal este consumul de legume, fructe, ouă, miere, semințe, nuci, ierburi și carne.
Ideea din spatele acestei diete este să mănânci alimente adevărate, neprocesate, așa cum o găsim în natură. Iubitorii acestei diete cred că organismul nostru nu s-a adaptat niciodată la prelucrarea culturilor artificiale și a produselor lactate. Alimentele trec printr-un tratament termic zero sau minim (fierbere și coacere), evitând înghețarea sau uscarea. Toate condimentele, aromele și conservanții moderni sunt de asemenea respinse.
Unii experți o consideră o „dietă ușoară”, deoarece exclude o cantitate mare de alimente moderne. Oamenii se pot concentra pe „mâncarea adevărată” și astfel evita mai ușor ispita.
Postul sau postul intermitent
Această dietă se caracterizează prin perioade de mâncare și perioade de „foame” sau perioade fără aport alimentar. În perioadele de post, este încă permis să consumi apă și alte băuturi fără calorii precum ceaiul și cafeaua (fără îndulcitori). Acest lucru face ca regimul să fie relativ ușor, accesibil și flexibil.
Există multe tipuri de post, dar să le împărtășim pe cele mai populare:
12:12 – cea mai ușoară formă posibilă de post, care este recomandată începătorilor. Se exprimă într-o fereastră de post de 12 ore.
16:8 – din nou o formă relativ ușoară de prindere care permite mai multă flexibilitate. Variațiile acestui regim sunt multe și oricine îl poate adapta în viața de zi cu zi.
20:4 - în centrul acestui tip de post este ideea de a mânca numai într-o fereastră de patru ore în timpul zilei, care este de obicei una până la două mese.
5:2 – această formă de post este puțin mai extremă, fiind exprimată în 2 zile de post și 5 zile de alimentație normală. Toată lumea poate stabili ce 2 zile să postească, deoarece în aceste zile alimentele și băuturile sunt permise până la 500 de calorii pentru femei și 600 de calorii pentru bărbați. O altă formă a acestei metode este alternarea zilelor de post cu zile normale de mâncare..
Principalul obiectiv al postului este ritmul biologic uman, care este de aproximativ 24 de ore. Se crede că, cu perioadele de post și de mâncare, o persoană își poate ajusta ritmul biologic și, prin urmare, poate obține beneficii pentru sănătate. Important este să mănânci alimente sănătoase și bogate în nutrienți în timpul perioadelor de hrănire.
Dieta Atkins
Aceasta este o dietă strictă, săracă în carbohidrați, care se bazează pe 4 faze. Diferitele faze determină cantitatea diferită de carbohidrați care trebuie consumată. Atkins consideră că cea mai mare parte a caloriilor ar trebui să provină din proteine și grăsimi. Carbohidrații sunt foarte limitați (mai ales în primele 2 faze) și sunt luați în principal din legume bogate în fibre. Proteinele pot fi obținute din diferite tipuri de carne și pește, iar grăsimile din produse lactate bogate în grăsimi, migdale și ulei de cocos.
Keto
O altă dietă populară cu conținut scăzut de carbohidrați. Nivelurile de carbohidrați sunt foarte limitate (până la 5%), iar nivelurile de grăsimi sunt destul de ridicate (aproximativ 75%). Scopul este de a aduce o persoană într-o stare de cetoză, în care organismul folosește grăsimea ca principală sursă de energie.
Un mare minus al acestei diete este așa-numita gripă keto, pe care o poți obține în faza inițială a dietei, mai ales dacă obișnuiești să consumi cantități mari de carbohidrați. Gripa keto poate provoca dureri de cap, greață, oboseală, crampe și respirație urât mirositoare timp de o săptămână.
Vegan
Dieta vegană se bazează în întregime pe produse vegetale, iar produsele de origine animală sunt complet excluse din meniul zilnic.
Veganii aleg adesea această dietă nu numai din cauza beneficiilor pentru sănătate, ci și din cauza impactului favorabil asupra mediului.
Dacă alegeți o dietă vegană, ar trebui să țineți cont de faptul că aminoacizii și grăsimile esențiale se găsesc în principal în produsele de origine animală. Aceasta înseamnă că dieta trebuie luată în considerare cu atenție pentru a nu duce lipsă de nutrienți importanți precum calciu, Omega 3, vitamina B12 și fier. Prin combinarea diferitelor produse vegetale, se pot obține cantitățile dorite din acești nutrienți.
Dacă încă sunteți implicat în sport, cel mai probabil va trebui să obțineți proteine vegane suplimentare ca supliment alimentar.
La sfârșitul zilei, trebuie să te stabilești cu o dietă potrivită pentru tine. O dietă care este la modă în acest moment sau pe care prietenul tău o urmează, nu înseamnă că va funcționa pentru tine. Cu toate acestea, este necesar să-ți construiești obiceiurile potrivite și o relație sănătoasă cu alimentele, astfel încât să te ții de dietă să nu te impovarească și mai mult.
Oh!Good produsele bune sunt bogate în proteine vegane de înaltă calitate, ceea ce le face un adaos perfect pentru dieta sau dieta dumneavoastră.
Autorul articolului este Stavri Stavrev - nutriționist, antrenor și sportiv de crossfit certificat cu peste 10 ani de experiență.
Dacă doriți să vă construiți obiceiuri alimentare adecvate și să obțineți o formă fizică de vârf, îl puteți contacta prin profilul său de Instagram.